Apex je britanska znamka športnih avtomobilov, ki je pred kratkim odkrila najnovejši superšportni električni dvosed z napredno strukturo in ogljikovih vlaken. V proizvodnjo gre konec leta 2022. Objavili so tudi že ceno 150.000 funtov oziroma 165.000 evrov.

Apex AP-0 bodo izdelovali v Veliki Britaniji. Baterije s težo 550 kilogramov bodo nameščene na dno karoserije školjkastega spodnjega dela iz ogljikovih vlaken, kar je snovalcem omogočilo omejiti maso na 1.200 kilogramov. Elektromotor z zmogljivostjo baterije 90 kWh razvije 658 KM in največji navor 580 Nm, kar omogoča 2,3 sekunde z mesta do 100 km/h in najvišjo hitrost 305 km/h. Doseg s polno baterijo je 515 kilometrov. Do 80 % se baterija napolne v 15 min. Polnjenje je kompatibilno z hitrimi priključki CCS in tipa 2, še dodajajo. S slednjim se polni 8 ur.

Športne karakteristike Apexa AP-0 jamči tudi posebno vzmetenje tipa »push road« samodejno nastavljivo, podobno kot v F1 in 19-palčna platišča spredaj in 20-palčna zadaj. Višina od tal je 95 mm. Zmogljivosti obvladuje karbokeramični zavorni sistem z diski premera 360 mm spredaj in 340 mm zadaj. Specifično obliko nizkega dvosedežnega kupeja, napetih, geometričnih linij z dolžino 4,33 m in širino 2,1 m poudarja velika »plavut« po celotni dolžini, od strehe do zadka.

Poleg športne narave igra pomembno vlogo tudi napredna tehnologija, poleg asistenčnih sistemov samodejnega nadzora zaviranja v sili, prilagodljivega tempomata in ohranjanja smeri vožnje, lahko APEX AP-0 računa še na optični sistem LIDAR, nameščen v »plavuti« na strehi. Ta vozniku preko interneta posreduje podrobno sliko v 3 D tehniki do 100 m pred vozilom in ga sproti obvešča o vsem, kar se dogaja pred vozilom, skladno z ravnijo samodejne vožnje tretje stopnje. Družba Apex napoveduje v bližnji prihodnosti tudi stopnjo 4. Vozniku je prvič na voljo virtualni inštruktor, ki zanj izbira ugodnejše poti in mu svetuje, kako izboljšati čas krožne, zaprte proge.