Citroen ZX je bil prva sodobna kompaktna limuzina znamke. Predstavljen je bil leta 1991, leto po objavi prototipa za rally-raid, ki je osvojil pet svetovnih prvenstev v reliju. Citroen ga je zasnoval skupaj s priznanim italijanskim studiem Bertone. ZX je bil na voljo v trivratni, petvratni in karavanski različici.

S svojo sodobno zasnovo za tedanji čas je prišel ob pravem času iz več razlogov, so prepričani v Citroenu. ZX je zapolnil prostor med modeloma AX in BX, in nadomestil modela Visa in GSA. Mediji in kupci so se pozitivno odzvali na kompakten in moderen videz in na nekatere inovativne rešitve, kot na primer samousmerjevalno zadnjo premo, ki je zagotavljala nov način vedenja na cesti. Med pomembne Novosti sodi tudi pomična zadnja klop.

Citroen je izdelal 2.130.600 ZX-ov. Proizvajali so ga v Franciji, v Španiji in celo na Kitajskem, kjer je kariero nadaljeval vse do leta 2014. V Evropi ga je konec leta 1997 nadomestil model  Xsara, v zadnjih letih pa model C4. Pri Citroenu so prepričani, da bodo kompaktne limuzine, kot so hatchback in kombilimuzine v prihodnjih letih še naprej pomembne. Ponujajo optimalno kombinacijo lastnosti, zaradi katerih je avtomobil zelo učinkovit predvsem z vidika mase, aerodinamike, vodljivosti in okretnosti.