DS4 z novo generacijo potrjuje svoj status premium avtomobilske znamke, od najmanjše podrobnosti do zunanjega dizajna s pomembnim videzom prednje okrasne maske s tematskimi motivi v obliki diamantov, novih matričnih LED žarometov in elegantnih, tekočih linij v kombinaciji z ostrimi robovi, ki se stekajo preko rahlo padajoče strehe v prav tako nov, eleganten zadek. Svoje prispeva tudi specifičen dizajn 20-palčnih platišč. DS4 si lasti enako osnovo platforme EMP2 kot sorodni Peugeot 308 in težko je ugotoviti, da ima še kaj skupnega s predhodnim modelom z enako oznako, ki je bil naprodaj od leta 2011 do 2018.

Prefinjena in estetsko dovršena notranjost z armaturno ploščo v mehkem usnju, ki zajema tudi obloge vrat v kombinaciji s kakovostnim usnjem napa in alkantara na sedežih ter okrasnimi vstavki iz ogljikovih vlaken ali žlahtnega jesenovega lesa. Digitalna instrumentna plošča s 7-palčnim zaslonom z estetsko pregledno grafiko se v enakem slogu nadaljuje v osrednji 10,3 palčni zaslon multimedijskega sistema z ne ravno intuitivnim upravljanjem na dotik. Zanimiv in ne takoj prepoznaven kot 5-palčni zaslon na sredinskem delu med sedežema s predregistriranimi fukcijami na dotik in z gestikulacijo predstavlja vsaj v začetku veliko neznanko, če ti nekdo ne pove. Veliko bolj enostaven in čitljiv je head-up display z najpomembnejšimi funkcijami, namenjen izključno vozniku, o hitrosti, pomožnih sistemih, navigaciji in prometnimi obvestili.

Sedeži so udobni, greti, s prezračevanjem in masažno funkcijo, ki je vse prej kot odveč, še posebno ob daljših zastojih v mestu ali avtocestnih potovanjih. Voznikov je nastavljiv električno, s spominom. Prostora za odlaganje ni malo, prtljažnik je dokaj diskreten, v priključnem E-Tense je na račun baterije izgubil 40 litrov. Tudi nakladanje težjih kosov prtljage ali podobnega je nerodno, saj je spodnji rob prtljažnika z 80 centimetri od tal kar visok. Vtis popravijo zadnja prtljažna vrata z električnim odpiranjem in zapiranjem, tudi brez rok.

DS 4 E-Tense poganja 1,6-litrski bencinski štirivaljnik s turbinskim polnilnikom, ki razvije 179 KM, ob pomoči električne enote s 110 KM a skupnih 224 KM. Uradno se baterija z močjo 12,4 kWh napolni do 100% v 1h 45 (Wallbox 7,4 kW / 32 A), ker pa ne bo nihče čakal, da se popolnoma izprazne in bo polnil, praviloma ponoči na domači, kjer bo čas polnjenja sekundarnega pomena. DS4 E-Tense je okreten in živahen v vožnji. Elektronsko vzmetenje učinkovito ščiti pred udarci. Uglajeni samodejni menjalnik je udoben in nezahteven za vožnjo. Optimalno udobje je doseženo z vožnjo v električnem načinu, kjer pride do izraza tišina in skokovita živahnost motorja v prvih metrih, z večino navora na voljo takoj.

 

Električni način omogoča 56 kilometrov dosega, kar predstavlja bolj teoretično kot praktično možnost. V resnici smo na testu prevozili 45 kilometrov, delno na avtocesti (najbolj neugodni) in delno na zunaj mestnih odsekih. Uporaba avtomobila brez emisij na vsakodnevnih potovanjih je mogoča pod pogojem, da se ga pogosto polni (morda ponoči). Ko se “baterija” izprazni, se DS 4 E-Tense obnaša kot polni hibrid, z regeneracijo baterije pri zaviranju in upočasnjevanju. V teh razmerah smo na potovalnem računalniku videli porabo okoli 14 km z litrom bencina.

Z gumbom ob prestavni ročici je mogoče izbrati enega od štirih voznih programov DS 4 E-Tense: Hybrid, Electric, Comfort in Sport. V električnem načinu lahko potujete na elektriko do 135 km/h (na avtocesti, denimo do 130 km/h, bencinski motor ostane izklopljen). Ne nazadnje, kdor želi več polnjenja za rabo v mestu v električnem načinu, lahko nastavi funkcijo e-Save, ki regenerira baterijo s pomočjo motorja z notranjim zgorevanjem (kar pa vključuje povečanje skupne porabe).

V mestu je DS 4 E-Tense nezahteven, vožnja je sproščena, vendar strmo nagnjeno zadnje steklo in veliki zadnji stebrički strehe omejujejo vidljivost pri manevriranju, zaradi česar moramo včasih tudi slepo zaupati senzorjem za razdaljo in vzvratni kameri (serijsko). Na poteh polnih ovinkov se DS4 obnaša natančno in varno, z dobro lego na cestišču in visoko odzivnostjo (predvsem v načinu Sport, ko postane vzmetenje trše in krmiljenje bolj odločno, na dolgih vožnjah pa je v prvi vrsti zagotovljeno udobje z učinkovito izolacijo pred hrupom in udarci na cestišču. Med številnimi pomožnimi sistemi, sicer za doplačilo, je zagotovo najzanimivejši Nigh Vision za nočno opazovanje preko zaslona pešcev, kolesarjev in živali, preden jih osvetlijo žarometi

 

MOTOR: Turbobencinski: Večtočkovno elektronsko vbrizgavanje, 16 ventilov;Prostornina (cm3) 1598; Največja moč v kW CEE (KM CEE) pri vrt/min 132 (180) / 6 000 vrtlj.; Največji navor v Nm CEE pri vrt/min 250/1750 vrt/min; ELEKTRO MOTOR: Največja moč, ECE (kW/KM) 81 (110); Največji navor ECE (Nm) 320; Kombinirana poraba električne energije (kW/100 km)WLTP: 14,6 – 15,2; Maksimalni doseg v 100 % električnem načinu po preizkusnem postopku WLTP (kombinirani cikel) 55 km; Čas polnjenja od 0 – 100 % (Wallbox 7,4 kW / 32 A) 1h45; Tip baterije / kapaciteta (kWh) Litij-Ion / 12,4 kW ZMOGLJIVOST HYBRIDNEGA POGONA; Največja moč v kW/KM 225; Največji navor v Nm CEE 360; Menjalnik samodejni 8-stopenjski:

Dolžina4400 mm; Širina (celotna/zložena ogledala/izstavljena ogledala)1830/1866/2061 mm; Zunanja višina (brez antene/z anteno)1470/1490 mm; Medosna razdalja2675 mm; Previs spredaj925 mm; Previs zadaj: 800 mm; Širina v predelu komolcev na prednjih sedežih1472 mm; Širina v predelu komolcev na zadnjih sedežih1420 mm; Dolžina prtljažnega prostora 830 mm; ; Širina prtljažnega prostora1104 mm; Notranja uporabna višina prtljažnega prostora (pod polico/do stropa)533/730 mm; Prostornina prtljažnega prostora (E-TENSE390/430 litrov; Število sedežnih mest5:CENA: 54.730 eur