Custom Trail iz priljubljene in na trgu iskane evropske družine Transita bo marsikomu, ki se ozira po tovrstnih vozilih, vzbudil pozornost s privlačnim, drznim terenskim videzom, s črno masko motorja in temnim logotipom Ford v slogu Ranger Raptorja ter črne obrobe na odbijačih in predelu pragov ter projektorskimi halogenskimi žarometi. In, da ne bi kdo podvomil, z napisom Trail na spodnji bočni strani nad pragovi. Custom Trail v tej podaljšani izvedbi L2 pomeni za 36 cm daljšo karoserijo, kar se občutno pozna na velikosti prtljažnika z dvokrilnimi vrati. Velik in prilagodljiv potniški prostor z osmimi v usnje oblečenimi sedeži ob voznikovem. Druga in tretja sedežna klop sta sicer odstranljivi, kar zaradi njune teže ni ravno najbolj enostavno. Stavi na prostornost in veliko nosilnost, ki se po razporeditvi prostora prilagaja prevozu potnikov in njihove prtljage oziroma tovora. S kar 3,3 metra dolgo medosno razdaljo odpira brez sedežev v drugi in tretji vrsti ogromen različnemu tovoru namenjen prostor.

Seveda, poleg robustnejšega videza, prostornosti in nosilnosti, od različice Trail pričakujemo še kaj več od ostalih. Ambicije po iskanju terenskih »sledi« težje dostopnih destinacij v naravi dinamičnih potnikov ali družin, ki ne morejo računati na štirikolesni pogon, omogoča mehanska zapora diferenciala mLSD (Quaife) na prednji pogonski osi. Ta sodi v standardno opremo. Custom Trail lahko tako kljubuje tudi slabšim voznim podlagam, snegu in ledu. Vozniku je v pomoč tudi sistem proti zdrsu pogonskih koles TCS, pomoč pri speljevanju v klanec HSA ter sistem proti prevračanju vozila ROM. Zanesljivejši oprijem s podlago pri vožnji po brezpotjih / snegu / ledu.

Sistem za nadzor zdrsa tudi na mokrem asfaltu bolj učinkovito prenaša navor na cesto, še zlasti v ostrih in hitrih ovinkih. Custom Trail ima tudi nadzor stabilnosti zaradi višjega težišča nadgrajen s sistemom proti prevračanju. Visoko sedenje in velika stekla omogočajo odlično preglednost, panoramsko strešno okno pa vnaša prijetno svetlobo v velik potniški prostor. Voznik lahko predvsem zaradi dolžine vozila pri vzvratni vožnji oziroma parkiranju računa tudi na širokokotno vzvratno kamero, ki ni v standardni ponudbi. Doplačilo je 600 evrov.

Notranjost različic Trail je obogatena z ekskluzivnimi in prefinjenimi podrobnostmi, kot so omenjeni usnjeni sedeži, klimatska naprava, ogrevano vetrobransko steklo Quickclear in notranja osvetlitev. Oprema Sync 3 SYNC 3 infotainment sistem je intuitiven in enostaven za uporabo, potnikom pa omogoča vrsto funkcij, da ostanejo povezani in zabavani na cesti. S 8-palčnim zaslonom na dotik lahko potniki enostavno dostopajo do Bluetooth povezave, glasovnih ukazov in navigacije, kar omogoča upravljanje sistema preko dotika, glasu ali gumbov na volanu. Na ta način voznik ostane osredotočen na cesto pred seboj, brez odvračanja.

Nič odveč ni niti bogata ponudba pomočnikov ADAS, ki prispevajo dodatno raven varnosti in udobja med vožnjo. Omenjena kamera za vzvratno vožnjo je še posebej koristna pri vzvratnem parkiranju, saj voznikom zagotavlja jasen pogled na območje za vozilom in jim pomaga izogniti se morebitnim oviram. Sistem za opozarjanje na zapuščanje voznega pasu voznike opozori, če začnejo zapuščati svoj voznih pas, kar zagotavlja dodatno varnostno funkcijo. Sistem za nujno zaviranje je tudi dragocena dodatka, saj samodejno uporabi zavore, če je trčenje neizbežno, in tako zmanjša možnost za nesrečo.

Suveren, prožen ter odločen in relativno varčen 2,0-litrski blagi hibridni dizelski motor s 136  kW (185 KM) doseže 415 Nm navora že pri 1500 vrtljajih 415 Nm, kar se pozna na povprečju porabe, ki se giblje okrog 8 litrov. Od treh stopenj moči predstavlja najbolj učinkovito izbiro, tako glede teže vozila, kot predvidevam pri polni obremenjenosti s potniki in prtljago, kar žal nisem uspel preveriti. Največja hitrost je 180  km/h, pospešek od 0 do 100  km/h Učinkovit in natančen ročni 6-stopenjski menjalnik z razmeroma kratkimi gibi ročice. Custom Trail ne skriva svoje zasnove dostavnika in družine Transita, pritegne pa s privlačnim, robustnim videzom in možnostjo vsestranske uporabe ljubiteljev tovrstnih vozil, ki ne iščejo samo navaden kombi, ampak nekaj več.

TEHNIČNI PODATKI: Ford Transit Custom kombi L2H1 2.0 TDCi Trail

Vrsta motorja: štirivaljni turbo dizel; delovna prostornina (cm3): 1995; moč v kW (KM) pri vrt./min.: 136 (185) pri 3500; navor v Nm pri vrt.min.: 415/4.500 vrt./min.; menjalnik: 6-stopenjski ročni; pogon sprednji; MERE: (dolžina x širina x višina) v m: 5339 x 2032 x 2040; medosna razdalja v mm: 3300; prtljažnik v dm3: 2000; število sedežev: 9; masa praznega vozila (nosilnost) v kg: 2138 (1262): največja hitrost v km/h: 180; pospešek do 100 km/h v sekundah: n.p.; poraba (po normah EU) v L/100 km: 7,6; cena osnovnega modela v EUR: 43.400