Ford prvič uvaja skupino šestih robotov – ‘cobotov’, ki v proizvodnem obratu v Kolnu  ‘z roko v roki’ sodelujejo z inženirji pri lakiranju Fieste.

Coboti pobrusijo celotno površino karoserije v 35 sekundah. Ford zagotavlja, da ne menjujejo zaposlene pri tem opravilu, saj lahko ti zdaj svoj čas uporabijo za bolj zapletena opravila in niso izpostavljeni naporom pri izvajanju ponavljajočih se gibov.

“Coboti lahko čutijo, če je treba močneje pritisniti, prav tako kot mi, in lahko laže dosežejo težko dostopna mesta, kot je sredina strehe,” je povedal Dennis Kuhn, glavni proizvodni inženir v lakirnici pri Fordu Evropa.

Pred lakiranjem vsako Fiesto potopijo v posebno kopel, ki zagotavlja več kot desetletno zaščito pred korozijo. Na površini lahko ostanejo manjši madeži, ki jih s prostim očesom sicer ne vidimo, lahko pa jih otipamo z roko in vplivajo na končno lakiranje vozila. Šest cobotov je zadolženih, da zgladijo morebitne nedoslednosti in posesajo ves prah, ki nastane pri brušenju. Preden karoserija vozila napreduje po liniji proti nanosu temeljnega laka, jo še enkrat in dokončno preverita dva zaposlena.