Žirija Svetovnega avta leta po izboru žensk (WWCOTY) odkriva letošnje zmagovalce šestih kategorij avtomobilov. Ti so žirantkam, ki so jih tudi preizkusile dokazali odličnost v svojih razredih z vidika varnosti, vožnje, udobja, tehnologije, dizajna, učinkovitosti, vpliva na okolje in razmerja med kakovostjo in ceno.

Žirija WWCOTY sestavljena iz 56 avtomobilističnih novinark iz 40 držav s petih celin, je edina žirija v avtomobilski industriji, ki jo sestavljajo izključno ženske. Letos poteka izbor že dvanajsto leto zapored. V prvem krogu glasovanja so članice žirije, kot navajajo, izbirale med 55 avtomobili, ki so prišli na trg med 1. januarjem in 31. decembrom 2021.

Članica žirije je tudi slovenska avtomobilistična novinarka Urša Prosenjak, glavna urednica edinega slovenskega ženskega avtomobilističnega medija Njen Avto in članica uredništva najstarejšega slovenskega avtomobilističnega spletnega medija Avtomanija. Urša Prosenjak je edina slovenska predstavnica v žiriji in obenem edina predstavnica Adria regije.

Kako opredeljujejo svojo vlogo pri izboru najboljšega avtomobila leta? Merila glasovanja, pravijo, temeljijo na enakih načelih, ki vodijo vsakega voznika pri izbiri avtomobila, ne samo voznic. Izbirajo najboljši avto z vidika žensk, kot uporabnic, strokovnjakinj in potrošnic. Najboljši avto leta med finalisti šestih kategorij bo znan 8.marca, na mednarodni dan žensk.

Zmagovalci posameznih kategorij so: Peugeot 308 kot mestni avto, Kia Sportage-družinski SUV, Ford Mustang Mach-E kot velik avto, BMW iX veliki SUV, Audi e-tron GT  kot visokozmogljivostni avto in Jeep Wrangler 4xe v kategoriji 4×4.