T-Cross je najnovejši in trenutno najbolj ‘vroč’ volkswagnov urbani križanec, pri nas predstavljen pred dobrim mesecem dni. Nastal je na mehanski osnovi Pola. To, da je najmanjši v družini, je manj pomembno, kot argumenti s katerimi želi opozoriti nase v kompaktnem razredu križancev. Z dolžino 4,11 m je za 54 mm daljši in z 1,38 m tudi višji od Pola. Stavi predvsem na všečen dizajn, udobje ter vsestransko prilagodljivo notranjost. Na videz sicer majhen, mestnih dimenzij, odkriva sorazmerno večjo notranjost, kot zgleda od zunaj. Skozi relativno velika vrata omogoča enostaven dostop do notranjosti, kjer je prostora za štiri odrasle. Zadnja klop se pomika vzdolžno za 14 cm, z uporabno oblikovanim prtljažnikom, ki ni med najmanjšimi, prej nad povprečjem v tem razredu.

Voznikov položaj je visok, pregleden in ponuja številne možnosti nastavitev. Pogled na elegantno armaturno ploščo modernega dizajna se najprej ustavi na 8-palčnem zaslonu na dotik, multimedijskega sistema z digitalnim radijskim aparatom DAB+ in navigacijo ter individualno notranjo osvetlitvijo po izbiri. Kakovost  mehkih plastičnih materialov prijetnih na dotik je večinoma dobra, stiki natančni. V bogati ponudbi dodatne opreme je med ostalim za doplačilo (1.500 EUR) na voljo oprema R-line, ki se ji je težko upreti, saj ponuja večfunkcijski usnjen volan z okrasnim šivom, športni navdih pa prispevajo tudi pedala iz legiranega jekla ter športno-komfortni sedeži za čim boljši občutek v vožnji.

Vožnja je takšna, kot se jo pričakuje od Volkswagna. Celo več, v tem primeru presenetljivo mehka in prijetno udobna in intuitivna že od prvega trenutka. Udobje je na nadpovprečni ravni in lega vozila brezskrbna. Kljub občutni mehkobi je T-Cross še vedno dovolj trd oziroma tog, brez opaznega nagibanja v ovinkih, če ga vijugamo ostreje. Enolitrski bencinski trivaljnik 85 kW/115 KM v najmočnejši izvedbi z odličnim 7-stopenjskim DSG menjalnikom ponuja tudi izbiro načina vožnje: Normal in Sport. Športno živahen in odziven, čeprav potrebuje nekaj desetink sekunde, da skoči, ko pohodimo stopalko za plin, potrebuje z mesta do 100 km/h 10,2 s, kar ni slab pospešek, največjo hitrost pa doseže pri 193 km/h.

Kljub robotiziranemu menjalniku DSG, prijetno preseneti tudi povprečje porabe goriva, ki se večinoma zadržuje pri 6,7 l/100 km. Pri ostrejši vožnji zleze navzgor le za liter ali največ dva. Voznik lahko računa na bogat nabor varnostnih tehnologij, doslej na voljo le v višjih razredih. Omenimo samo Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili in zaznavanjem pešcev in dodatno še avtomatsko uravnavanje razdalje ACC ali parkirni sistem s krmilno avtomatiko Park Assist. Ni mu kaj veliko očitati. To, da sopotniki nimajo pasov za roke nad glavami je še najmanj pomembno. Čeprav je na voljo že za malenkost manj kot 16 tisoč evrov bo večina izbirala med bogatejšimi različicami. Najbogatejša R-line je po ceniku od 22 tisoč naprej, odvisno od izbire privlačne dodatne opreme. Lahko tudi 27.099 EUR, kot v našem primeru ali celo še kaj več. Kupec izbira.