Na Akademiji visoke umetnosti na Dunaju so najvišji predstavniki Škode včeraj svetovni javnosti slovesno razkrili temeljito prenovljeno generacijo svoje največje prodajne uspešnice. V najnovejši izdaji so se predstavile: Octavia, Octavia Combi in Octavia RS. V slogu novih oblikovalskih smernic odkriva Octavia popolnoma nov prednji del, s širšo masko motorja, LED žarometi, LED zadnjimi lučmi v obliki črke C in prav tako temeljito osveženo, elegantno notranjost na kakovostno višji ravni z osvetlitvijo v enaki tehnologiji LED. Octavia je tudi daljša za 30 mm.

 

skoda-octavia-premiera-02

 

Nov dizajn notranjosti z instrumentno ploščo dopolnjuje nova generacija multimedijskih sitemov občutljivejših na dotik 9,2-palčnega zaslona z modulom LTE za hitrejši prenos podatkov, najsodobnejšega sistema navigacije Columbus, radijskega aparata, induktivnega polnjenja pametnih telefonov preko sistema Phonebox, USB priključka in obvezno (pri)ročno svetilko v prtljažniku Combija. Nadpovprečno bogata za kompaktni razred je ponudba varnostnih asistenčnih sistemov za pomoč pri vleki prikolice, zaščite pešcev, opozarjanje pred mrtvim kotom, prometa za vozilom in pred vozilom s funkcijo samodejnega zaviranja (City Emergency Brake function).

 

skoda-octavia-premiera-01

 

V raznoliki paleti motorjev Škode Octavie in Octavie Combi so štiri bencinski TSI motorji in štiri dizelski TDI ter G-TEC na stisnjen zemeljski plin, v razponu moči od 63 kW/86 KM do 135 kW/184 KM. Vsi motorji so Euro 6. Ob ročnih menjalnikih so vsem različicam razen vstopne dodatno na voljo tudi DSG menjalniki, vključno s 7-stopenjskim. Različice 1,8 TSI in 2.0 TDI so na izbiro tudi s štirikolesnim pogonom. Octavia 2.0 TDI (110 kW/150 KM je prva Škoda Octavia v kombinaciji s 7-stopenjskim DSG menjalnikom in štirikolesnim pogonom ter dinamičnim nadzorom vzmetenja Dynamic Chassis Control(DCC). Omogoča nastavitev vzmetenja od udobnega do športnega načina. Na voljo bo za doplačilo.

 

skoda-octavia-rs-01

 

Na najvišji tehnološki in športni ravni sta obe različici Octavie RS. Predstavljata vrh ponudbe. Octavia RS z motorjem 2.0 TSI razvije 169 kW/230 KM, kar je 7 kW/10 KM več in od 0 do 100 km/h pospeši v 6,7 s in doseže 250 km/h. To je doslej najvišja hitrost v celotni zgodovini češke Škode. Učinkovita je tudi dizelska različica. Napoveduje povprečje porabe 4,5 l/100 km. Octavia RS ima športno znižano podvozje za 15 mm, elektronski nadzor stabilnosti ESC z elektronsko prečno zaporo diferenciala XDS+ ter izbiro načina vožnje Performance Mode Select. Dodatno si je moč omisliti še sistem Performance Sound Generator za zvočno izbiro različnih poudarkov športnega značaja Octavie RS.