Teh ni malo tudi pri nas, saj ima Octavia največji tržni delež v dokaj široki paleti modelov. S četrto generacijo se predstavlja boljša, prostornejša, varnejša, bolj povezana in oblikovno na doslej najvišji ravni. Nova Octavia je tudi daljša in širša kot njena predhodnica. Z dolžino 4.689 milimetrov je Octavia daljša za 19 milimetrov, različica Combi pa za 22 milimetrov in širša za 15 milimetrov. Prostornina največjega prtljažnika v razredu je pri različici Combi narasla za 30 litrov na 640 litrov. Odkriva torej še večji prtljažnik kot prej in nov koncept notranjega prostora in funkcionalnosti, visokokakovostne materiale in domiselne rešitve. Stavi na povezljivost in nove asistenčne sisteme, kar dviguje raven udobja in varnosti češke ikone, ki se hvali z doslej več kot sedmimi milijoni prodanih primerkov od leta 1996.

Octavia se predstavlja z novimi, nižjimi žarometi s serijsko LED-tehnologijo za zasenčene, dolge in dnevne luči poskrbijo za optične poudarke. Tudi zadnje in zavorne luči ter zadnje meglenke so opremljene z LED-tehnologijo. Ploske strešne letve poudarjajo dolgo silhueto Octavie Combi in kupejevsko dvignjen zadek limuzine. Aluminijasta platišča v velikosti do 19 palcev so na voljo za vse izvedbe. Na izbiro  so nove barve lakov v odtenkih kristalno črna, lavino modra in titanovo modra ter dodatno kromirane okenske obrobe in eloksirane strešne letve.

Z novo zasnovo notranjosti premierno odkriva projicirni zaslon, za menjalnik tehnologijo shift-by-wire in hrbtu prijazne ergonomske sedeže, po želji z električno masažno funkcijo in prezračevanjem. Nov koncept zajema tudi armaturno ploščo z velikim, prosto stoječim osrednjim zaslonom, sredinsko konzolo s kromirani elementi ter nove vratne obloge in kljuke. Nova LED-ambientna osvetlitev je namenjena sprednjim vratom, armaturni plošči in prostoru za noge. Nov večfunkcijski dvokraki volan je lahko tudi ogrevan. Premiero v Škodi je tudi opcijski projicirni zaslon z  najpomembnejšimi informacijami, kot so hitrost, navigacijski napotki, prometni znaki ali aktivirani asistenčni sistemi neposredno na vetrobranskem steklu, po želji je lahko ogrevano. Prvič je v Octavii na voljo triconska klimatska naprava Climatronic.

Octavia odkriva tudi tehnologijo shift-by-wire za upravljanje menjalnika DSG, ki voznikovo izbiro vozne stopnje v menjalnik prenese elektronsko. Izbirno ročico menjalnika DSG je na sredinski konzoli nadomestil nov upravljalni modul z majhno prevesno tipko. Prvič so pri Škodi uporabljeni novi varnostni sistemi, kot so asistenca za ovire, asistenca za zavijanje levo, opozorilo ob izstopanju in opozarjanje na lokalne nevarnosti. Novost v Octavii predstavljajo sistem za prikaz okolice Area View, sistem Side Assist in sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje. Asistenco za zastoje in sistemom Emergency Assist sestavljajo obširno asistenco Travel Assist.

Ponudba motorjev četrte generacije Octavie prvič vključuje priključnohibridni pogon za Octavio iV in Octavia RS iV. V prvem primeru gre za bencinski motor 1.4 TSI in elektromotor s sistemsko močjo 150 kW (204 KM), pri RS iV pa 180 kW (245 KM). Litij-ionska visokonapetostna baterija omogoča električni doseg do 60 kilometrov (po kriterijih WLTP)*. Z novo blago hibridno tehnologijo so opremljeni tudi bencinski motorji, dizelski pa prihajajo iz nove generacije EVO in v ozračje izpuščajo do 80 odstotkov manj dušikovih oksidov.

Razpon moči široke palete pogonskih agregatov se giblje od 81 kW (110 KM) do 150 kW (204 KM). Octavia G-TEC s pogonom na zemeljski plin (CNG) s 17,7 kilograma zemeljskega plina omogoča doseg do 523 kilometrov v okolju prijaznem in učinkovitem načinu CNG. Dodatno je na voljo prilagodljivo uravnavanje podvozja (DCC) z izbiro voznega profila Driving Mode Select, ki za posamezne parametre, kot so vzmetenje, blaženje, krmiljenje ali prestavna karakteristika menjalnika DSG, prvič tudi znotraj različnih voznih režimov z uporabo drsnikov omogoča individualno prilagajanje glede na posameznikove želje. Vstopna Octavia 1.0 TSI Active z ročnim 6-st.menjalnikom 81/110 KM se začenja s ceno 17.746 evrov. Na vrhu ponudbe je Octavia 2.0 TDI DSG  s 7-st. DSG menjalnikom 110/150 KM Ambition 24.609 evrov ali 26.445 evrov Style.