Novi RS 3 z zmogljivim petvaljnim 2,5-litrskim TFSI motorjem je edinstven v tem segmentu. Devetkrat zapored je prejel nagrado “Mednarodni motor leta”. V najnovejši generaciji kompaktnega športnega avtomobila je zdaj močnejši kot kdaj koli prej. Z mesta do 100 km/h potrebuje le 3,8 s. Najvišja hitrost je elektronsko omejena na 250 km/h. Z dodatno nadgradnjo se zgornja meja pomakne na 280 km/h. S paketom RS Dynamic in keramičnimi zavorami lahko RS3 doseže celo 290 km h. Zaradi tega je Audi RS 3 po odzivnosti in največji hitrosti najboljši v svojem razredu.

Nove vrednosti so nastale s povečanjem navora na 500 Nm, kar je 20 Nm več kot pri predhodnem modelu. Navor je na voljo med 2.250 in 5.600 vrt/min. Boljša je odzivnost iz nižjih v višje vrtljaje. Tudi največja moč motorja 294 kW (400 KM) je na voljo prej kot prej pri 5.600 vrt/min in se razprostira v razponu do 7.000 vrt/min. Nova krmilna enota motorja prav tako poveča hitrost, s katero vsi pogonski sestavni deli komunicirajo med seboj.

Največja moč motorja 294 kW (400 KM) je na voljo prej kot prej pri 5.600 vrt / min in se razprostira na široki planoti do 7.000 vrt / min. Nova krmilna enota motorja prav tako poveča hitrost, s katero vsi pogonski deli komunicirajo med seboj. Sedem-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko,  je s kratkimi časi prestavljanja in izpopolnjenim športnim razponom prestavnega razmerja, osrednjega pomena za zmogljivi petvaljnik. Zaradi edinstvenega zaporedja vžigov motorja 1 2 4 5-3 in neprimerljivega zvoka, ki ga spremlja, obljublja Audi razburljivo vozno izkušnjo.

Izpušni sistem popolnoma spremenljivega sistema krmiljenja lopute podpira vmesne položaje in s tem še bolj širi specifične lastnosti zvoka. Prilagaja se skladno s sistemom vozne dinamike Audi drive select. Na primer v načinih Dynamic in RS Performance se lopute odprejo veliko prej – čustveni elementi zvoka so še bolj izraziti. Poleg tega nedvoumni zvok petvaljnega motorja še izboljšuje opcijski športni izpušni sistem RS.