Golf R Variant je doslej Volkswagnov najmočnejši in najbolj dinamični Golf Variant. Združuje športnost in funkcionalnost. Predstavlja optimalno kombinacijo vrhunskih zmogljivosti in prostorne fleksibilnosti za vsakdanjo uporabo.

Novi Golf R Variant ostaja zvest tradiciji predhodnikov kot prilagodljiv udoben karavan za družino in prosti čas in hkrati z občudovanja vredno športno dinamiko. Izjemne zmogljivosti spodbuja tudi štirikoles­ni pogon 4MOTION s tehnologijo R-Performance Torque Vectoring s funkcijo selektivnega porazdeljevanja navora na kolesih zadnje preme.

Štirikolesni pogon 4MOTION je prek upravitelja vozne dinamike povezan z ostalimi sistemi za podvozje, kot so elektronski zapori diferenciala (XDS) in opcijski sistem za prilagodljivo uravnavanje podvozja (DCC) z različnimi nastavitvami. Rezultat: izjemno precizno in nevtralno doživetje vožnje, optimalna vlečna sila in izvrstna agilnost. Končne nastavitve podvozja novega Golfa R Variant so določili na Severni zanki Nürburgringa.

V opcijskem paketu R-Performance sta za visokozmogljivi karavan na voljo dva dodatna vozna profila: v režimu Special so vsi bistveni pogonski parametri prilagojeni Severni zanki in drugim podobno zahtevnim dirkalnim stezam. Vozni profil Drift odpira novo okno vozne dinamike, ki seže onkraj uradnih dirkalnih stez ter bistveno povečuje užitek v vožnji in varnost pri driftanju.

Golf R Variant poganja 2,0-litrski štirivaljni turbo motor iz serije EA888. Zdaj s četrto generacijo razvije 235 kW (320 KM) in pospeši od 0 do 100 km / h v samo 4,9 sekunde. Standardno največjo hitrost 250 km / h lahko z dodatnim paketom R-Performance povečate na 270 km / h. Novi Golf R Variant je v Nemčiji in Evropi že mogoče naročiti; cena se začenja pri 51.585 EUR (vklj. z 19% DDV).