Po najnovejših Deloittovih raziskavah bo do konca desetletja tretjino vseh novih avtomobilov, prodanih po vsem svetu, predstavljala električna vozila. S tem bi se število električnih vozil, prodanih po vsem svetu v letu dni, povzpelo na 31,1 milijonov –10 milijonov več, kot je bilo prvotno predvideno.

Kljub posledicam pandemije COVID-19 naj bi bilo po pričakovanjih v letu 2020 po svetu prodanih 2,5 milijonov električnih vozil. Deloitte na podlagi skupne letne stopnje rasti, ki znaša 29 %, napoveduje, da bo prodaja električnih vozil v letu 2025 dosegla 11,2 milijona; do leta 2030, ko naj bi ta vozila predstavljala približno 81 % vseh prodanih novih elektrificiranih avtomobilov, pa 31,1 milijonov prodanih vozil.

Finančni svetovalec za jadransko regijo na Deloitte Slovenija Luka Vesnaver pravi: „Nekatere kupce še vedno ovirajo visoke cene električnih vozil, a ker so te vse bolj primerljive z bencinskim in dizelskimi ekvivalenti, pričakujemo porast potencialnih kupcev. Vse bolj raznolika ponudba električnih vozil bo ob rastočem trgu rabljenih vozil pomenila, da bodo električna vozila za mnoge postala bolj sprejemljiva izbira. O prednostih prehoda na električno vozilo sicer razmišlja vse več voznikov, vendar pa bo ključno odpraviti zaskrbljenost glede dometa vožnje teh vozil in pomanjkanja infrastrukture za polnjenje.“