Dosedanji model Rapid se je poslovil. Prišla je Scala, prvi Škodin model, zasnovan na prečni modularni platformi MQB-A0 koncerna Volkswagen. V dolžino meri 4.362 milimetrov, v širino 1.793 milimetrov in v višino 1.471 milimetrov. Prtljažnik s prostornino 467 litrov je največji v tem segmentu in se ga lahko poveča do 1.410 litrov Poleg prostornosti Scalo odlikuje tudi izvrstna aerodinamika: količnik zračnega upora znaša od 0,29. Scala prihaja z novim značajem, novimi tehnologijami in novim imenom ter povsem na novo opredeljuje razred kompaktnih avtomobilov. Ime Scala izvira iz latinščine in pomeni “stopnica” ali “lestev”.

S kompaktnim zadkom poudarja dizajn, visoko funkcionalnost, najsodobnejšo povezljivost in razširjeno glasovno upravljanje. Prvič v koncernu Volkswagen so uporabljeni sistemi tretje generacije modularne infotainment platforme: to so Swing, Bolero in Amundsen. Njihova diagonala zaslona znaša od 6,5 do 9,2 palca in je ena največjih v tem segmentu. Opcijsko je na voljo tudi Škodin avdiosistem z desetimi zvočnikiJe prvi serijski model v oblikovalskem slogu študije Vision RS.

Glede na kompaktne zunanje mere ponuja velik notranji prostor in v tem segmentu nove varnostne tehnologije z asistenčnimi sistemi iz višjih razredov. Opcijsko so na voljo sistem Side Assist, ki na razdalji do 70 metrov zazna vozila, ki se približujejo od zadaj ali ki so v mrtvem kotu, sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC), ki deluje do hitrosti 210 km/h, in parkirni sistem s krmilno avtomatiko. Asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu ter radarska asistenca spredaj z mestno funkcijo zaviranja v sili in prediktivno zaščito pešcev sta serijski. Ob nevarnosti naleta opcijski proaktivni sistem za zaščito potnikov samodejno zapre okna in zategne varnostna pasova sprednjih sedežev.

V ponudbi je pet motorjev z razponom moči od 66 kW (90 KM) do 110 kW (150 KM) v povezavi s 5- in 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim DSG menjalnikom. Scala nudi visoko raven aktivne in pasivne varnosti, žaromete in zadnje luči s celostno LED-tehnologijo, veliko prostora za prtljago in potnike ter številne pametne rešitve v duhu slogana ‘simply clever’ Na izbiro je v serijskih paketih opreme Active, Ambition in Style. Z enolitrskim TSI 75kW/90 KM in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom in vstopnim paketom Active je na voljo že za 15.046 , s 6-stopenjskim ročnim 85 kW/115 KM je za 400 evrov dražja in najdražja bencinska z 1,5-litrskim TSI 110kW/150 KM  21.986 evrov. Vstopna dizelska Scala z 1,6-litrskim TDI  85 kW/115 KM  Ambition 20.013 evrov in 7-stopenjskim DSG 22.700 evrov.