Kot Volkswagnov gran turismo že od leta 2017, se Arteon z novo generacijo predstavlja temeljito prenovljen in dodaja še eno izvedbo modela – Arteon Shooting Brake. Gre za povsem novo interpretacijo koncepta Variant. Dizajn novih modelov Arteon in Arteon Shooting Brake zaznamuje predvsem oblika sprednjega dela z novo sklenjeno linijo luči, izrazitimi kromiranimi prečkami in novimi odprtinami za zajemanje zraka na spodnjem delu. Nov obraz obema izvedbama Arteona poudarjajo specifične grafične podobe LED-luči na sprednjem in zadnjem delu tudi ponoči.

Medtem ko se pri Fastbacku strešna in okenska linija od B-stebrička vzporedno spuščata v obliki loka in s tem postaneta del kupejevskega zadka, se pri izvedbi Shooting Brake strešna in okenska linija podaljšata do zadka in zaključita v novem usmerniku zraka nad zadnjim steklom.

Vsi novi razvojni dosežki so vključeni v obe karoserijski različici. Omeniti velja predvsem priključno-hibridni pogon, ki je pri Arteonu prvič v ponudbi. Izključno električni doseg modela je tolikšen, da bodo mnogi vozniki Arteona eHybrid1 in Arteona Shooting Brake eHybrid1 svoje vsakodnevne relacije lahko opravljali brez lokalnih emisij.

Vrh modelske serije predstavlja Arteon R, s katerim Volkswagen prodira še globlje v segment visokozmogljivih premiumskih modelov. Nova, napredna tehnologija z imenom R-Performance Torque Vectoring zagotavlja, da se pogonska moč prek razdelilnika navora (Torque Splitter) ne porazdeljuje variabilno samo med obema premama, temveč glede na situacijo tudi med obema zadnjima kolesoma, kar v te razredu zagotavlja nov vrhunec vozne dinamike, trdijo pri Volkswagnu.

Obe novi izvedenki ponujata velik notranji prostor, tako spredaj kot še posebno zadaj, pred zadnjimi sedeži. Za zadnjo sedežno klopjo v Arteonu Shooting Brake se takoj začne prtljažni prostor, ki do višine prtljažnega roloja meri 565 litrov (Fastback: 563 litrov); če pa za prtljago izkoristimo tudi prostor do naslonjal sprednjih sedežev, se prtljažna kapaciteta poveča na 1.632 litrov (Fastback: 1.557 litrov). Prtljažna površina meri v dolžino do največ 2,09 m (do spred¬njih sedežev).

Paleta tehničnih novosti poleg pogonov zajema še več asistenčnih sistemov IQ.DRIVE. Nov za to modelsko serijo je opcijski sistem Travel Assist, ki omogoča delno avtoma­tizirano vožnjo v hitrostnem območju od 0 km/h do 210 km/h (v okviru sistemskih omejitev). Del sistema Travel Assist je ACC s prediktivnim uravnavanjem hitrosti in  asistenca za ohranjanje smeri Lane Assist z vodenjem vozila po sredini voznega pasu in asistenca za zaviranje v sili Front Assist z zaznavanjem pešcev. Kamero za vzvratno vožnjo Rear View (dodatna oprema) so izpopolnili tako, da zdaj med drugim dodatno vključuje funkcijo Cornerview (razširitev slike kamere na zaslonu infotainment sistema z 90 stopinj na široki kot 170 stopinj) in posebni “pogled na prikolico” (od zgoraj na vlečno kljuko, za lažji priklop prikolice na vozilo).

Arteon odkriva tudi novo zasnovo armaturne plošče, z drsniki na dotik za avtomatsko klimatsko napravo in novi večfunkcijski volan z digitalnimi dotikali. Med novosti spadata tudi brezžična integracija aplikacij prek tehnologije “App-Connect Wireless” za Apple CarPlay in Android Auto (Google) ter 700-wattni visokozmogljivi avdiosistem proizvajalca harman/kardon, ki so ga prilagodili posebej za Arteon in Arteon Shooting Brake (oboje dodatna oprema). Dovršeno podobo nove notranjosti nadgrajuje opcijska ambientna osvetlitev, ki omogoča izbiro med 30 barvami. Skladno z načelom ‘osvetlitev je novi krom’ so osvetljeni tudi dekorativni elementi na armaturni plošči in oblogah vrat.