Ko je poleti leta 1976 Volksagen poslal na trg prvo športno različico Golfa – GTI, se nikomur takrat ni niti sanjalo, da bo postal najuspešnejši kompaktni športni model na svetu. Od prvotno načrtovanih 5000 primerkov, je Volkswagen do danes prodal preko 2,3 milijona GTI-jev. Že pred kakšnim mesecem, februarja letos, so v Wolfsburgu obeležili 45.obletnico ikone z ekskluzivno izdajo Golfa GTI Cubsport 45, ki temelji na različici Clubsport, od katere se razlikuje večinoma po nekaterih estetskih podrobnostih.

Jubilejni različici je namenjen 4-valjni 2.0 TSI izhodne moči 221 kW/300 KM in največjim navorom 400 Nm, ki preko 7-stopenjskega samodejnega menjalnika DSG, prenaša moč na sprednja kolesa pod nadzorom elektronske zapore diferenciala (XDS). Vrhunske zmogljivosti tega kompaktnega superšportnika potrjuje 5,6 s od 0 do 100 km/h in ne nazadnje največja hitrost 270 km/h (brez elektronske omejitve). Golf Clubsport 45 ima tudi zmogljivejši zavorni sistem, črni strešni spojler, posebej zasnovan za boljši pretok zraka in večjo potisno silo, ter poseben izpušni sistem.

Nad vsem bdijo `elektronski možgani´ sistema Vehicle Dynamics Manager. Serijsko so na voljo 19-palčna lahka platišča Scottsdale v sijajni črni barvi, luči Matrix Led IQ, v  dodatni opremi pa paket Race in prav tako opcijsko aktivno vzmetenje DCC. Športni duh izdaja tudi notranjost s kraticami GTI na naslonjalih športno oblikovanih sedežev. Cena v Nemčiji se začenja pri 47.790 evrov. V predprodaji na večjih trgih je že od 1.marca, kdaj pa bo v Sloveniji, trenutno še ni znano.