Ioniq 5, kot srednje velik križanec, prvi model te korejske znamke, je nastal na novi hišni, modularni platformi e-GMP, razviti posebej za električna vozila. Omogočala naj bi hitrejše polnjenje, izboljšano krmiljenje, daljši doseg in več notranjega prostora. Namenjena je prihodnjim 100-odstotno električnim vozilom. Ioniq 5 se s številko ob imenu loči od bodoče serije modelov, ki jih bo gnala samo elektrika. Sledila mu bo športna limuzina z imenom Ioniq 6, ki naj bi jo videli že letos in zatem še večji SUV s podobno zasnovo.  Minimalističen dizajn, povsem drugačen od ostalih modelov te korejske znamke, oglate silhuete, z edinstveno obliko pokrova motorja, ki se razteza po celotni širini vozila zmanjšuje število stikov med elementi karoserije in prispeva k moderno prečiščenemu videzu. Dinamična silhueta s kratkim prednjim delom in elegantno strešno linijo.

Posebna prednja LED žarometa s tako imenovanimi parametričnimi točkami, edinstvenimi oblikovnimi elementi v obliki dragulja, bomo videli tudi v drugih modelih družine IONIQ. Skrite kljuke vrat na IONIQ-u 5 predstavljajo prefinjen aerodinamični dodatek in prispevajo k visokotehnološkemu slogu vozila. Aktivirajo se s pomočjo senzorjev na dotik.Kot prvi model nove serije ustvarja videz bodočega koncepta križanca, ki je šel v serijsko proizvodnjo, kar ugotavljajo tudi pri Hyundaiu.

Ioniq 5 je električni kompaktni križanec z 800-voltno baterijo z močjo, ki ne zagotavlja samo hitro polnjenje, ampak tudi prepričljivo odzivnost s pospeškom od 0 do 100 km/h v le 5,2 s, kar voznika ne pusti ravnodušnega. Najvišja hitrost elektronsko omejena na 185 km/h je bolj teoretičnega pomena, tako z vidika omejitev hitrosti kot dosega, ki bi se nam v tem primeru radikalno nižal. Elektromotorja – v tej različici s 70 kW poganja prednji par neodvisno od zadnjega s 155 kW in ustvarita skupnih 225 kW oziroma 305 KM, z največjim navorom do 350 Nm. Ta je večinoma na voljo takoj. Moč se preko 1-stopenjskega menjalnika na vsa štiri kolesa. Idealen doseg je 430 kilometrov, odvisen od zunanje temperature, sloga vožnje in vzponov. Če računamo na okvirnih 300 kilometrov, se ne bomo veliko zmotili.

 

Za polnjenje litij ionske baterije 77,5 kWh sprejme do 11 kW v izmeničnem toku in iz stolpca te vrste potrebuje po hiši malo manj kot 7 ur. V enosmernem toku je mogoče izkoristiti do 220 kW (ni malo za kategorijo) in z najmočnejšimi polnilnimi postajami, ki jih ni ravno veliko v obtoku, je mogoče v samo 20 minutah dopolniti do 80-odstotkov. Izdatna trimetrska medosna razdalja se kar pozna v prostorni in svetli notranjosti z belim oblazinjenjem. Občutek prostornosti poveča odsotnost klasične konzole v prostoru med sedeži, zaradi česar je tudi pod armaturno ploščo veliko prostora. Odlično ga nadomešča izvirni predal med sedežema, z drsnim zgornjim delom – naprej in nazaj za 14 cm. V njem je lahko praktičen predal za rokavice ali kaj podobnega, USB vtičnice in brezžično, indukcijsko polnjenje telefona.

Elegantna modularna armaturna plošča z 12,25-palčnim infozabavnim zaslonom na dotik in 12,25-palčnim digitalnim zaslonom merilnikov ustvarja virtualni vtis z veliko informacij, podatkom o napolnjenosti baterije s futuristično grafiko, ki lahko koga tudi zmede ali pa mu ni vsem všeč. Žal, z nekaj nastavitvami ne omogoča prikaza klasičnih krožnih instrumentov, lahko le barvo glede na izbrani način vožnje. Bolj tradicionalne in v vsakem primeru praktične so komande klimatske naprave, ki se nahajajo nekoliko nižje. Gumb ročne zavore je potnikom skrit in ga ne morejo doseči. Nahaja se na levi strani armaturne plošče. Bolj priročen pa je gumb prav tako na levi strani volana za izbiro treh načinov vožnje (Eco, Comfort in Sport). Jasno je vidna ročica na desni strani stebra za prestavljanje naprej in vzvratno.

Vozniški položaj ni ravno visok kot bi od križanca pričakovali, z mehkim, zaobljenim sedežem z nizkim profilom. Pri Hyundaiu so pomislili tudi na postanke, recimo za polnjenje, zato sedež omogoča nastavitev v pol ležeči obliki, z možnostjo podaljšanja tudi sedalnega dela v predelu nog, kot neke vrste ležalnik. Udobje je zajamčeno tudi potnikom na zadnji klopi, vzdolžno in po naklonu naslonjala nastavljivi. Potnikom zadaj so namenjeni zračniki klimatske naprave, vstavljeni v sredinske stebričke strehe, senčniki za okna in 220 V vtičnica pod sedežem. V pravilno oblikovan prtljažnik ponuja od  527 litrov do največ 1.587 l prostora in dodaten mini prtljažnik 24 litrov pod prednjim pokrovom motorja, kjer je prostor za polnilne kable.

Ioniq 5 ponuja v vožnjo visoko stopnjo udobja. Ne samo zaradi prijetnega in gostoljubnega potniškega prostora, temveč tudi zaradi dobre zvočne izolacije in učinkovitega vzmetenja na večjih razpokah na cesti, pokrovih jaškov ali na nepredvidenih hitrostnih ovirah. S 305 KM se odziva odločno in v hipu, kot pri vseh podobnih električnih modelih. Voznik ne dobi vtisa, da bi Ioniqa relativno visoka teža 2.135 kg pri tem občutno obremenjevala. Teža in dolga medosna razdalja vplivata prej na okretnost avtomobila, vendar ne tako občutno, da ne bi zagotavljal primerno lahkotnost pri spreminjanju smeri. Tudi lega na cesti s štirikolesnim pogonom in velikimi 20-palčnimi pnevmatikami ne razočara. Seveda, da največ od sebe v lahkotni in sproščeni vožnji.

Modularnost zavornega pedala je mogoče omejiti na uporabo le v nujnih primerih – pri upočasnitvah, kjer je lahko rekuperacije energije pri sproščanju (ko motor poganjajo kolesa in proizvaja elektriko) dovolj. Avto pa hitro izgublja hitrost. Regeneracijo je mogoče nastaviti z ročicami na volanu in spreminjati na treh ravneh, pri čemer postane regenerativno zaviranje bolj ali manj intenzivno. Aktivira lahko funkcijo “ene pedala” (zlasti uporabno v mestnih zastojih in kolonah), da ustavi avto brez pritiska na zavoro. Ioniq 5 je zelo zanimiv električni avtomobil, oblikovno in vsebinsko napreden, udoben in tih. Ima sicer tudi nekaj manj všečnih podrobnosti, vendar to ne vpliva na končni vtis, ki je v vsakem primeru boljši od prvega. Cena 58.260 evrov pa je poglavje zase.

TEHNIČNI PODATKI: Moč elektromotorja: 165,4 kW (225 KM); Maksimalni navor: prednja os 255 Nm, 350 Nm zadnja os; Nazivna napetost: 670 V; Tip baterije Li-On polimerna Nazivna kapaciteta 77,5 kWh / 111,2 Ah; enofazna izmenična napetost 7 kW; Čas polnjenjavisokonapetostne baterije 7 ur 20 minut; hitro 50 kW (do 80% napolnjenosti) 62 min; ultra hitro 350 kW (do 80% napolnjenosti): 18 min; Doseg(kombiniran način vožnje 454 – 481 km; Poraba električne energije mestni režim vožnje 12,8 – 13,9 kWh/100 km; kombiniran način vožnje 17,9 – 19,1 kWh/100 km; Najvišja hitrost: 185 km/h; Pospešek od 0 do 100 km/h: 5,2 s: Mase in dimenzije: Medosna razdalja 3.000 mm; Dolžina 4.635 mm; Širina 1.890 mm; Višina 1.605 mm: Masa vozila pripravljenega na vožnjo: 2.120 – 2.200 kg; Prostornina prtljažnega prostora:24 l; zadaj 770 – 1.680 l (SAE); 531 – 1.587 l (VDA); Največja dovoljena obremenitev strehe (kg) 80.Cena : od 49.840 – 58.560 eur.